Ülkemizde birçok insan bel ve sırt ağrılarından şikayetçidir. Uzun yıllar çeşitli tedaviler görmelerine ve bu şikayetlerine uygun yataklar almalarına rağmen bir türlü geçmeyen dertlere sahiptirler. İşte bu noktada karşınıza çıkan Siirt battaniyesi doğal yollarla elde edilen ve mucizevi özellikleri sayesinde bir türlü çözülemeyen problemlere çare olan bir yapıdadır. Siirt’in fıstığı ile birlikte en meşhur ürünü olan bu battaniyeleri, sitemiz üzerinden inceleyebilir ve online olarak sipariş edebilirsiniz. Kısaca bu battaniyenin nasıl üretildiğini ve özelliklerinin neler olduğunu ifade etmeye çalışalım.
Siirt Battaniyesi Nasıl Üretilir?
Siirt battaniyesi yapımında tiftik keçisinden elde edilen lifler kullanılır. Bu lifler, keçilerin kırkılmasıyla elde edilir. Tiftik keçileri Anadolu’da yaşayan en önemli küçükbaş ırklarından biridir. Bir tiftik keçisinden yılda ortalama 1-2 kg lif elde etmek mümkündür. Keçiler ilkbahar veya son bahar aylarında kırkılır. Genellikle bir keçi yılda bir kez tiftik verir ancak bazı türlerden iki kez de faydalanıldığı vakidir. Kırkılan keçilerin tiftikleri ortalama 25 cm civarında olur. Daha sonra bu lifler renklerine göre gruplara ayrılır.
Renklerine göre ayrılan tiftikler taranarak düz bir hale getirilir. Ardından yıkanır ve kurumaya bırakılır. Kuruyan lifler genellikle mahalle aralarındaki kadınlar tarafından kirman adı verilen bir aletle eğirilerek iplik haline getirilir. İplikler küçük makaralara sarılır. Bu makaralardaki iplikler mekik adı verilen bir yapıya geçirilerek dokunur. Bu aşama klasik kilim dokumaya benzer. Ardından tezgah üzerindeki battaniyenin üzerindeki tüyler çıkartılır. Bu aşamada demir taraklardan faydalanılır.
İşin en zahmetli kısımlarından biri tüy çıkarma aşamasıdır. Burada battaniyeye zarar vermemek adına dikkatli davranılır ve büyük bir el emeği ister. Tüyler ayıklandıktan sonra battaniye mekikten kesilir ve yıkama için hazır hale getirilir. Yıkarken su ve deterjandan başka herhangi bir madde kullanılmaz. Şekil verme aşaması da yıkandığı esnadır. Islak olan battaniyeye bu kez plastik taraklar sayesinde desenler verilir. Kare ya da baklava gibi desenler görülebilir.
Siirt Battaniyesinin İnsan Sağlığına Faydaları
Günümüzde herkesin doğal ürünlere doğru bir yönelimi olduğu aşikar. Çünkü özellikle şehirlerde yaşayan kişiler, katkı maddesi çok fazla olan bir tüketim alışkanlığına sahipler. Bu konuya illa yeme içme açısından yaklaşmamak gerekir. Kullanılan ürünlerde de doğallık elde edildiği zaman daha olumlu sonuçlar ortaya çıkar. Örneğin, yatığımız yataklar ne kadar konforlu ve fonksiyonel olursa olsun bazı dönemlerde vücudumuzdaki ağrıları geçirme konusunda yetersiz kalır. Bu noktada Siirt battaniyesi alternatif bir çözüm olarak değerlendirilebilir. Yattığınız yatağın altına serdiğinizde nem oranı dengesini ayarlayan ve rahat bir ortam sağlayan bu battaniye, ağrı şikayeti olan çoğu kişinin sorununa çözüm olmuştur.
Siirt Battaniyesi Nasıl Isıtıyor?
Siirt battaniyesinin yapımdan kullanılan tiftik lifleri, nem tutucu özellikleriyle soğuk havalarda adeta bir kalkan vazifesi görür. Doğu Anadolu’nun çetin geçen kışlarında, açık havada bile kullanıldığı düşünüldüğünde normal bir ev ortamında yeterli olacağını tahmin emek de çok da zor değildir. Siirt battaniyesi – 30 derecelere kadar inen havalara bile sıcak bir ortam bulmanızı sağlar. Çünkü liflerdeki nem tutucu özellik sayesinde dışarıdaki ortam ne kadar soğuk olursa olsun içerdeki ısı muhafaza edilir. Vücut sıcaklığını deyim yerindeyse iç kısma hapsettiği için de uzun süreli bir sıcaklık sağlar.
Siirt Battaniyesine Neden Akrep Kapan Denir?
Bu battaniyenin Anadolu’da akrep kapan olarak bilinmesinin sebebi, gerçekten de böyle bir işe yaramasındandır. Siirt yöresindeki çobanların bu battaniyeyi çok fazla tercih etmesinin nedenlerinden biri de budur. İlk etapta rasgele keşfedilen bu özellik daha sonra test edilmiş ve gerçek olduğu ispatlanmıştır.
Tiftik liflerinin üzerine gelen akrep hareket kabiliyetini kaybeder. Bunun nedeni ise akrebin karın kısmındaki tırtıklı yapının bu lifler üzerinde hareket etmeye uygun olmayışıdır. Battaniyenin üzerine gelen akrep, liflerden rahatsız olur ve ortamdan uzaklaşmaya çalışır. Ancak karnındaki lifler hareket etmesine engel olur. Sağa sola hareket eden hayvan bir süre sonra iyice liflerin arasında kalarak hiç kıpırdayamamaya başlar. Liflerin içine iyice dolandığı için de bir nevi kapana kısılmış gibi olur. Siirt battaniyesi bu yüzden birçok yerde akrep kapanı olarak da anılır.